Viden om epilepsi – Dyreklinikken Dit Dyr
 

Viden om epilepsi

©dit-dyr.dk – epilepsi hund og kat

Hvad er epilepsi

Epilepsi er en sygdomskomplex, hvor nerveceller i hjernen pludseligt udsender en øget mængde elektrisk aktivitet. Den unormale aktivitet kan være i hele hjernen samtidig således at dyret får krampeanfald i hele kroppen og mister bevidstheden. Aktiviteten kan også være begrænset til mere lokale områder i hjernen hvor kun dele af funktionen bliver påvirket og typisk nedsat. Har kan ses anfald med ændret adfærd som f.eks. øget uro hvor dyret søger ejere, trækninger i dele af kroppen (i f.eks. et ben), hovedrysten og/eller voldsom kortvarig savlen. Det mest almindeligste symptom på epilepsi er krampeanfald forudgået af lokale symptomer som nævnt ovenfor. Ved anfaldene kan der være bevidstløshed, fråde om munden og afgang af urin/afføring. Efter anfaldet ses ofte en periode med forvirring, træthed eller i sjældne tilfælde agression. De epileptiske anfald er typisk kortvarige (få minutter) og symptomerne er ofte ens fra anfald til anfald.

Epilepsi opstår grundet ubalancer mellem  signalstoffer i hjernen som hæmmer/stimulerer nervecellernes elektriske aktivitet, eller som følge af f.eks. misdannelser, slag mod hovedet, hjerneblødninger, blodproppper eller hjernesvulster. Epileptiske anfald kan være meget ubehagelige at overvære, men er sjældent farlige. Hold aldrig dyret fast under anfaldene og kom ikke noget i munden for at hindre tungebid. Der vil netop være risiko for at komme til skade og genstande som anbringes i munden, kan ende i luftrøret ,så dyret blive kvalt. Særlig opmærksomhed skal udvises hvis anfaldene er meget langvarige – typisk over 10 minutter eller hvis det ene epileptiske anfald afløser det andet, uden at dyret kommer til bevidsthed mellem anfaldende. Her kan sygdommen være livstruende og kræver akut dyrlægehjælp.

Kan epilepsi være arvelig?

Der er påvist arvelig epilepsi hos forskellige hunderacer i både Europa og USA, men mange epilepsiformer er ikke arvelige. Det er endnu ikke muligt ved en enkelt test at skelne mellem de dyr som har  arvelig epilepsi og de som ikke har. Derfor frarådes det, at avle på dyr som har epileptiske anfald. Dermed nedsættes risikoen for at sprede sygdommen.

Undersøgelse for epilepsi

Vi laver en grundig undersøgelse af patienten, hvor sygdomme uden for hjernen, som forårsager epilepsilignende anfald udelukkes. Eksempler kunne være hjerte, stofskifte og leversygdomme. Dyrlægen forhører sig om anfaldenes natur, undersøger hjerte, lunger og nervesystem, tager blodprøver og evt. røntgenbilleder. Hunden eller katten skal møde fastet til undersøgelsen. Ved mistanke om anden sygdom i hjernen henvises til CT- eller MR-scanning og/eller rygmarvsvæske udtages til undersøgelse under bedøvelse.

Behandling af epilepsi

Epilepsipatienter behandles ofte med Phenoleptil som er effektivt og godt tålt af de fleste. Vær opmærksom på, at der i de tre første uger af behandlingen kan være forbigående bivirkninger. Dyrets adfærd kan være  ændret (sløvhed, let slingerhed, øget madlyst). Bivirkningerne forsvinder ofte efter 2-3 uger når kroppen har vænnet sig til medicinen.

Koncentrationen af epilepsimedicin måles i blodet 2-3 uger efter start på medicin. Kontrolundersøgelse med blodprøver foretages én gang årligt for at følge patientens almentilstand.

Ved alvorlig epilepsi kan det undertiden være nødvendigt at behandle med Phenoleptil samt tillægsmedicin (ofte kaliumbromid/Libromid).

En mindre gruppe af patienter kan fungere på det nyere epilepsimedicin Pexion, som ofte forsøges til patienter med få anfald.

Med korrekt medicin/medicindosis er det ofte muligt at opnå anfaldsfrihed eller tilfredsstillende anfaldsreduktion. Mange epilepsipatienter har normal livskvalitet og livslængde. Enkelte dyr vokser sig fra sygdommen således medicinen kan trappes ned og evt. helt stoppes. Det forventes at ca. 70% af hunde med epilepsi kan behandles med medicin og have rigtig god eller rimelig god effekt. Det kan være en lidt kompliceret process at få diagnosticeret dit kæledyr samt indstillet medicineringen. Det er super vigtigt at processen foregår i tæt samråd med en dyrlæge med stor erfaring med anfald og korrekt indstilling af medicinering.

Det er farligt at stoppe eller ændre dosis af epilepsimedicin pludseligt. Dyret vil have risiko for at få voldsomme ukontrollerbare anfald.

Når korrekt og tilstrækkelig medicinering er opnået er det utroligt vigtigt at din hund eller kat monitoreres regelmæssigt og mindst en gang årligt med kontrolundersøgelse og blodprøver. Medicintyperne kan hver især have flere forskellige uønskede bivirkninger og der vigtigt at holde øje med at der ikke opstår problemer. Ved at monitorere jævnligt kan mange problemer tages i opløbet og din hund eller kat kan dermed hjælpes bedst muligt.

Epilepsikalender

Det er vigtigt at føre kalender over, hvornår anfaldene kommer, hvor lange og voldsomme de er. Kalenderen er et super værktøj både ved diagnosticering og indstilling af medicin.

Dyrlæge

Det anbefales, at du kontakter en dyrlæge med særlig viden og interesse indenfor epilepsi og neurologi hos hund for at få den bedst mulige udredning og behandling af din hund. Neurologi og behandling af f.eks epilepsi kræver et indgående kendskab til fagfeltet og er IKKE almen viden.

Vi kan klart fraråde at vente for længe med med at søge fagligt hjælp og sparring, da anfaldspatienter sjældent er stabile og meget hurtigt kan opleve forværring af tilstanden. Sørg for at være godt forberedt og have den bedst mulige hjælp i baghånden.

Vil du vide mere om vores store specialviden indenfor epilepsi og anfald – tryk da på Ph.d Fagdyrlæge Christina Gulløv eller på Epilepsi og Neurologi

Dyreklinikken Dit Dyr, Ordrupvej 3, 4540 Fårevejle, Tlf: 30 11 22 93, Mail: dit-dyr@dit-dyr.dk

Dyreklinikken Dit Dyr ©2021. All Rights Reserved.
Powered by WordPress. Theme by Phoenix Web Solutions